La alegerile locale, numărul de femei care se vor lupta pentru a câştiga un fotoliu de primar sau de şef al judeţului rămâne foarte mic.
Viaţa politică românească este marcată de prezenţe masculine. Statistica arată că din procentul total de candidaţi la alegerile din iunie, doar 5% sunt femei desemnate pentru şefia consiliilor judeţene.
În cazul primăriilor de municipii, oraşe sau comune au fost depuse 970 de candidaturi ale femeilor. Chiar dacă numărul pare considerabil, femeile reprezintă doar 6,8% din candidaţii la funcţia de primar. Cele mai multe sunt membre ale partidului lui Dan Diaconescu (221), la care se mai adaugă competitoarele din partea USL (90). PDL a înregistrat 122 de candidaturi din partea femeilor la primării, UNPR (84), PRM (79) şi UDMR (12).
În Bucureşti, femeile s-au înscris în lupta pentru primăriile de sector, dar nu s-au încumetat să concureze cu Sorin Oprescu, Silviu Prigoană,Gigi Becali şi ceilalţi 15 candidaţi pentru Primăria Generală.
Din totalul celor 970 de femei, în competiţia electorală doar trei candidate, Sulfina Barbu, Lia Olguţa Vasilescu şi Lia Ardelean intră cu şanse reale pentru a câştiga un loc în fruntea sectorului sau a oraşului.
Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu va intra în cursa pentru Primăria Sectorului 4, împotriva unui concurent „greu", Cristian Popescu „Piedone", care candidează sub sigla USL. Preşedintele organizaţiei de femei a PDL se aştepta să fie mai multe reprezentante ale sexului frumos care să intre în bătălii electorale. „Mă aşteptam ca în anul 2012 să fie mai multe femei care să-şi asume o candidatură în administraţia locală, mai ales cu cât principalul atribut al aleşilor locali este de bun gospodar, iar o femeie prin definiţie este gospodină, pentru că are grijă de propria casă", a apreciat Barbu.
Aruncate în bătăliile grele