Anul trecut, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut, crescând în schimb traficul, atât cel de voce, cât şi cel de mesaje SMS. În medie, în fiecare lună din perioada iulie-decembrie a anului trecut, de pe o cartelă SIM activă s-au efectuat apeluri care au însumat 3 ore şi 26 minute şi s-au trimis 43 mesaje SMS.
Anul trecut, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut, crescând în schimb traficul, atât cel de voce, cât şi cel de mesaje SMS. În medie, în fiecare lună din perioada iulie-decembrie a anului trecut, de pe o cartelă SIM activă s-au efectuat apeluri care au însumat 3 ore şi 26 minute şi s-au trimis 43 mesaje SMS. Raportul integral privind serviciile de telefonie mobilă pentru cea de-a doua jumătate a anului 2011 a fost publicat astăzi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în baza datelor raportate de cei şase operatori de telefonie mobilă care activează pe piaţa din România.
Așadar, numărul total de utilizatori activi de telefonie mobilă era de 23,4 milioane la sfârşitul anului 2011, în scădere cu 1% comparativ cu cel înregistrat la jumătatea anului şi cu 4% faţă de cel înregistrat la finele lui 2010. Numărul cartelelor preplătite active a scăzut în 2011 cu 6%, ajungând la 14,05 milioane, în timp ce numărul abonamentelor persoanelor fizice a scăzut cu 3% (până la 6,42 milioane), iar numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungând la 2,94 milioane), în comparaţie cu valorile înregistrate la nivelul anului 2010. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la sfârşitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori şi a fost calculată pe baza rezultatelor preliminare ale recensământului desfăşurat în 2011.
Deşi numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească, ajungând la aproape 58 miliarde m