Mecanismul de funcționare a sistemului salarial al bugetarilor nu pare să fie construit după un set de reguli logice, în care angajații cu responsabilități mai mari să fie mai bine plătiți.
Într-un material publicat în urmă cu puțin timp arătam că există la MAI ofițeri care pot încasa și aproape 8.000 de lei sau chiar 10.000 de lei într-o singură lună, în condițiile în care ministrul are până în 5.000 de lei.
Vă mirați că modul în care se concesionează resursele energetice sau minerale ale țării sunt total lipsite de transparență? Trăiți cu senzația că licitațiile de atribuire sunt doar de ochii lumii, dar în spate se dau șpăgi enorme?
Nu instigăm la șpagă, ci doar problematizăm pentru a crea o dezbatere. Faceți un exercițiu de sinceritate: lucrați la "compartimentul Strategie și Securitate Energetică în domeniul petrolului și gazelor naturale" sau la "Serviciul Pregătire și urmărire contracte, concesiuni gaze naturale". Ambele departamente fac parte din Direcția Generală Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.
Cel mai mare salariu din toată Direcția Resurselor Minerale este, conform statului de plată de pe luna aprilie, publicat în urmă cu câteva zile, al directorului acestei direcții: 3429 de lei, adică aproximativ 750 de euro. De asemenea, directorul Direcției țiței și gaze naturale a luat în aprilie 3.318 lei. Ca termen de comparație, oamenii care se ocupă de imaginea și așa prăfuită din ministere, cum ar fi un director de comunicare și relații publice, sau un director de Resurse Umane de la Ministerul Mediului sau Ministerul Muncii are un venit de 3.400 sau chiar înspre 5.000 de lei.
Conform informațiilor de pe site-ul ministerului Economiei, Direcția Generală a Resurselor Minerale are o serie de responsabilități CHEIE din domeniul energiei. Amintim doar câteva: elaborează și implementea