Patrimoniul pe care Henri Coandă l-a lăsat României este uriaş. Imobilul din centrul Capitalei, despre a cărui înstrăinare frauduloasă am vorbit în articolele anterioare (şi vom mai vorbi, pe măsura apariţiei informaţiilor relevante), este, evident, foarte important, dar reprezintă un obiectiv secundar, raportat la patrimoniul ştiinţific şi cultural moştenit de la omul de ştiinţă numărul unu al ţării.
Citiţi şi:
Secrete şocante. Cum îşi bate joc România de „tezaurul Henri Coandă”
Pradă imobiliară. Casa lui Henri Coandă, vândută cu fals în acte
Cum explică un ministru prădarea Casei Coandă. Uluitoarea justificare a lui Kelemen Hunor
Curtea de Conturi investighează jaful de la Casa Coandă
Din păcate, soarta acestui patrimoniu nu este cu mult diferită de a Casei Coandă. Însă, dacă în cazul imobilului lucrurile pot fi complicate şi trenate de intervenţiile în Justiţie, normalizarea situaţiei patrimoniului ştiinţific şi cultural Henri Coandă ţine exclusiv de voinţa unor autorităţi. Voinţă pe care ne propunem să o activăm acum, înainte de a fi prea târziu, alăturându-ne eforturilor Asociaţiei Henri Coandă, care, prin membrii săi, face demersuri pentru reînfiinţarea Muzeului Coandă de 18 ani de zile!
Henri Coandă nu a fost „doar” un savant cu reputaţie internaţională, pionier al aviaţiei, inventator al motorului cu reacţie fizician şi descoperitor al efectului care îi poartă numele. Henri Coandă este autorul a circa 250 de invenţii deosebite, pe care le-a certificat prin 707 de brevete internaţionale! Familia Coandă a donat României toată această comoară – brevetele de invenţie ale lui Henri Coandă, cu drept de exploatare a beneficiilor ce decurg din aplicarea invenţiilor respective. Au fost donate şi machete, tablouri, medalii, diplome, fotografii, scrisori, schiţe, planuri, lucrări, cărţi şi alte obiecte care aparţ