Eşti însărcinată dar nu vrei să renunţi la vacanţa programată alături de familia ta. Nici nu trebuie să te privezi. Ai nevoie doar de ceva mai multe precauţii. Eşti însărcinată dar nu vrei să renunţi la vacanţa programată alături de familia ta. Nici nu trebuie să te privezi. Ai nevoie doar de ceva mai multe precauţii.
Medicii spun că sarcina nu are contraindicaţii pentru călătorii dacă nu prezinţi factori de risc. În cazul în care medicul tău ţi-a recomandat repaus, atunci chiar trebuie să stai acasă. La fel, dacă aştepţi gemeni e mai bine să nu îţi asumi riscul unei călătorii departe de casă, fiindcă la acest tip de sarcină poate interveni o naştere prematură. Trei categorii de probleme poate întâmpina o gravidă care vrea să călătorească:cele din timpul transportului, infecţiile din ţara de destinaţie sau infrastructura sanitară locală.
Vaccin pentru ţările cu factor de risc
Dacă nu eşti vaccinată înainte de a pleca într-o ţară exotică, de exemplu, e bine să ştii că există anumite contraindicaţii la femeia gravidă. Vaccinurile inactive (tetanos, difterie) se pot face fără risc, dar cele active, precum polio oral, rubeolă, oreion, varicelă, BCG, trebuie evitate.
Şi bolile infecţioase pot fi grave pentru copilul pe care-l porţi. Paludismul (provocată de înţepăturile ţânţarilor anofeli) este foarte periculoasă pentru gravide. E preferabil să îţi iei măsuri de precauţie împotriva ţânţarilor (soluţii, haine) şi chiar medicamente pentru prevenirea acestei boli. Ai grijă, însă, unele sunt contraindicate femeilor însărcinate! Consultă medicul înainte.
Ce mijloc de transport alegi
Avionul. Dacă mergi într-o ţară îndepărtată avionul este cea mai bună soluţie, fiindcă scurtează drumul. Medicii sunt de comun acord că o sarcină normală nu pune probleme în cazul unui voiaj cu avionul. Dacă însă suferi de diabet, anomalii de placentă, hipertensiune,