În faţa nevoii stringente de creştere economică în Europa, cancelarul german Angela Merkel rămâne tot mai izolată în demersul ei pentru mai multă austeritate, cu toate că şi ea recunoaşte că economia trebuie impulsionată.
Pe de altă parte, preşedintele francez François Hollande, singurul lider european care s-a angajat să lupte pentru aplicarea unor planuri concrete de stimulare, a atras de partea sa aliaţi de calibru, precum FMI şi OCDE. Cum Europa trebuie să meargă într-o singură direcţie, cineva trebuie să cedeze.
În campania electorală, Hollande a promis că va prezenta rapid partenerilor europeni un memorandum destinat stabilirii unei strategii de relansare care să nu ducă la mărirea deficitelor bugetare ale statelor. Documentul a fost prezentat, în campanie, ca fiind revoluţionar, însă o parte din propunerile preşedintelui francez fac deja obiectul discuţiilor la Bruxelles de mai multe luni. Hollande este însă singurul lider european care are suficientă putere pentru a influenţa poziţia Germaniei, cea mai mare economie a Europei. Primul schimb de focuri între Hollande şi Merkel a avut loc ieri, când cei doi s-au întâlnit cu alţi lideri europeni la un summit informal la Bruxelles. O bătălie decisivă s-ar putea da la summitul UE de pe 28-29 iunie.
Propunerile lui Hollande: obligaţiunile de proiect
Şi în acest domeniu un compromis pare posibil. Iniţiativa obligaţiunilor de proiect revine preşedintelui CE Jose Manuel Barroso. Ideea este de a facilita emisiuni de obligaţiuni pe pieţe prin care să se finanţeze direct anumite proiecte de infrastructură. Aceste titluri ar fi un fel de euroobligaţiuni prin care nu sunt finanţate statele, ci afacerile.
Danemarca, care deţine prin rotaţie preşedinţia Uniunii Europene, a anunţat marţi că Uniunea va debloca 230 milioane euro de la bugetul european pentru a finanţa şase pro