Managerii români cred mai mult în evoluţia pozitivă a afacerilor pe care le conduc şi sunt ceva mai sceptici privind evoluţia economiei globale, aşteptându-se la o nouă perioadă de volatilitate şi incertitudine, arată rezultatele cercetării "CEO Survey 2012", realizată de compania de consultanţă fiscală PricewaterhouseCoopers (PwC).
Pentru a putea face faţă însă unui climat caracterizat de instabilitate politică şi economică, marii CEO de pe piaţa locală şi-au dat seama că au nevoie de manageri talentaţi şi de angajaţi mai bine calificaţi. Deficitul de talente este în continuare o problemă stringentă pentru cei care vor să-şi crească afacerile, iar şcoala românească oferă absolvenţi din ce în ce mai slab pregătiţi.
Forţa de muncă ieftină şi bine calificată pare să nu mai fie avantajul competitiv al României, atâta vreme cât peste jumătate din cei 200.000 de elevi de clasa a XII-a nu au reuşit anul trecut să promoveze examenul de bacalaureat. Cu toate aceştia, şefii de companii vor să îmbunătăţească strategiile de management al talentelor, adică încearcă să îşi dezvolte angajaţii buni şi, de asemenea, să investească în dezvoltarea noilor angajaţi. Un exemplu în acest sens este grupul auto Renault, care are în prezent 17.500 de angajaţi pe piaţa locală şi care a alocat în ultimii 12 ani peste 35 mil. euro în pregătirea angajaţilor.
Peste două treimi dintre managerii chestionaţi pentru realizarea "CEO Survey" vor să crească investiţiile în dezvoltarea angajaţilor, semn că anii de criză i-au făcut pe executivi să aprecieze mai mult valoarea adăugată pe care le-a adus-o cu adevărat forţa de muncă în business. Peste 600.000 de salariaţi au dispărut din economie în perioada crizei, iar angajaţii rămaşi în companii au fost nevoiţi să preia mai multe responsabilităţi pe aceleaşi salarii sau poate pe bani mai puţini. Această situaţie i-a determinat pe unii