În ultimele trei decenii s-a înregistrat o creştere impresionantă a nivelului de radiaţii ionizante la care se expune populaţia planetei prin realizarea radiografiilor şi tomografiilor.
Progresele tehnologice au făcut ca atât numărul analizelor iradiante, cât şi nivelul radiaţiilor la care ne expun să crească foarte mult, cu 600%, în ultimii 30 de ani, arată un raport prezentat în cadrul celui mai recent congres al Societăţii Nordamericane de Radiologie. Este vorba în mod special despre investigaţiile din ce în ce mai precise şi care „văd" în detaliu chiar şi vasele de sânge, de tipul tomografiei computerizate (CT) şi PET/CT (tomografia computerizată cu emisie de pozitroni). „În SUA, unde există statistici bine puse la punct, între 1981 şi 2005, numărul tomografiilor realizate a crescut de la 3 milioane la 63 de milioane", a confirmat, pentru Corriere della Sera, medicul Pietro Biondetti, şeful secţiei de Radiologie din cadrul Policlinicii din Milano.
Specialiştii spun totuşi că, atâta vreme cât sunt realizate raţional, ţinând cont în fiecare caz de balanţa riscuri/beneficii, nu trebuie să ne îngrijoreze radiaţiile ionizante la care este expus corpul în timpul acestor investigaţii.
Citeşte şi:
Tratament în premieră pentru cancerul hepatic
Inima bolnavă, tratată cu celule din piele
Când sunt necesare
„Să luăm, de exemplu, un tânăr cu mai multe traumatisme, în cazul căruia, prin intermediul unei investigaţii iradiante, putem depista dacă nu cumva artera aortă este afectată. În această situaţie, este justificat să-l expunem la o doză ridicată de radiaţii, chiar şi de 20 mSv (milisievert). Însă dacă este vorba despre o persoană în cazul căreia nu se suspectează astfel de probleme grave, mai ales dacă a mai fost supusă unor investigaţii iradiante de curând, nu se justifică astfel de investigaţii", explică Pietro Biondetti.
Da