În ciuda problemei subfinanţării sistemului de sănătate şi a aparaturii vechi cu care sunt nevoiţi, de cele mai multe ori, să lucreze, chirurgii români reuşesc să facă performanţă şi să îşi pună pe picioare pacienţii, spun organizatorii Congresului Naţional de Chirurgie. Evenimentul, organizat la Timişoara, de Societatea Română de Chirurgie, a adunat peste 1.300 de participanţi.
A doua anestezie generală din lume, făcută la Timişoara
Mai mult de 1.300 de medici specializaţi în chirurgia generală, esofagiană, minim invazivă, de urgenţă, vasculară, endocrinară, promotori de noi tehnici medicale şi metode de tratament, dar şi reprezentanţi ai unor companii medicale de renume au venit la Timişoara. În perioada 23 - 26 mai, aceştia participă la Congresul Naţional de Chirurgie, organizat de către Societatea Română de Chirurgie.
Timişoara este astfel, după zeci de ani, din nou, gazda unui asemenea eveniment de amploare, ultimul fiind desfăşurat în 1984, la iniţiativa profesorului Constantin Caloghera, personalitate de marcă a vieţii medicale timişorene şi ctitor al Şcolii de Chirurgie din Banat. „O societate care funcţionează de peste 110 ani îşi face pentru prima dată, după ani mulţi, congresul la Timişoara, şi este o mândrie. Este o istorie de aproape 300 de ani de medicină instituţionalizată la Timişoara. Activitatea medicală a cunoscut o dezvoltare uluitoare. Un exemplu este că prima anestezie generală s-a făcut în America, iar apoi, la doar patru luni, s-a făcut şi la Timişoara, pentru o amputaţie”, spune prof. dr. Fulger Lazăr, preşedintele comitetului local de organizare al acestui congres.
Potrivit acestuia, pentru că în ultimii ani chirurgia a cunoscut o dezvoltare rapidă, consecutivă progreselor făcute de tehnologia medicală, organizatorii au hotărât ca tema congresului să vizeze problema perfecţionării p