Liderii europeni nu au reuşit să găsească măsuri concrete pentru criza datoriilor şi nici nu au oferit soluţii pentru o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.
Temerile privind falimentul Greciei cresc, la fel şi cele privind pericolul căderii sistemului financiar şi anularea creşterii economice la nivel mondial şi aşa prea fragilă. Dar chiar şi aşa, politicienii de vârf ai Europei nu reuşesc să găsească o soluţie fezabilă.
Summitul informal al liderilor UE de miercuri seara a fost unul de criză, aşa cum au fost multe altele înaintea lui. Şi, la fel ca şi cu ocazia altor reuniuni de criză, nici aceasta nu a reuşit să producă rezultate notabile. Nu a fost formulată nicio idee clară despre cum ar trebui rezolvată criza economică şi nu a fost găsit un compromis în vederea armonizării agendelor franceză şi germană.
O soluţie pentru Grecia, după alegeri
Totuşi, liderii celor 27 de state UE au adoptat, după o cină de cinci ore, la Bruxelles, o declaraţie comună privind criza greacă. „Vrem ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele", a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy. Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut din respectarea angajamentelor, în special reducerea deficitelor şi reformele structurale, o condiţie prealabilă pentru menţinerea Atenei în zona euro.
Conform declaraţiei reuniunii, „fonduri şi instrumente structurale sunt mobilizate pentru a aduce Grecia pe drumul creşterii şi al înfiinţării de locuri de muncă". „Am propus să facem totul pentru a utiliza fondurile structurale pentru a ajuta Grecia, deci un mesaj pozitiv", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel. Preşedintele francez, François Hollande, a pledat pentru ca aceste fonduri structurale „să poată fi mobilizate rapid pentru a putea fi încurajată creşterea economică în Grecia într-un termen foarte scurt".
Potriv