Leul s-a clătinat din nou ieri sub presiunea creată de îngrijorările privind eventuala ieşire a Greciei din zona euro, iar pe piaţa interbancară cotaţiile au depăşit recordul anterior de 4,46 lei/euro, analiştii aşteptând acum ca euro să testeze curând pragul de 4,5 lei.
Banca Naţională a afişat ieri un curs oficial de 4,4587 lei/euro, un nou vârf istoric, după o creştere de aproape un ban şi jumătate faţă de şedinţa anterioară. Leul a avut un moment de respiro la finalul săptămânii trecute, când cursul a scăzut uşor timp de trei şedinţe consecutive, dar tensiunile de pe pieţele externe au readus leul pe depreciere în ultimele trei zile.
Dealerii din bănci spun că leul s-ar fi depreciat mai mult dacă Banca Naţională nu ar fi intervenit constant în ultima lună, după căderea guvernului prin moţiune de cenzură şi reizbucnirea crizei datoriilor din zona euro. Leul a pierdut 1,8% din valoare în ultima lună, mai mult decât pe tot parcursul anului trecut, dar monedele din regiune au pierdut mai mult.
"Se poate ca leul să fi fost susţinut de banca centrală, dar susţinerea a părut limitată. Lipsa unei intervenţii valutare agresive ar trebui să menţină presiunea de depreciere şi presupunând că apetitul pentru risc la nivel internaţional nu va înregistra o modificare majoră, pare probabil ca leul să se îndrepte către un nou nivel de rezistenţă", spune Vlad Muscalu, economist al ING.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, afirmă că banca centrală "monitorizează cu mare atenţie evenimentele şi foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să aibă durată scurtă şi intensitate minimă", ceea ce sugerează anumite intervenţii în sprijinul monedei naţionale.
Principalele şocuri transmise în economie de mişcările cursului sunt legate de creşterea preţurilor exprimate în euro şi a restanţelor la creditele în