Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se ridice la înălţimea "curajului" contestatarilor din ţări precum Siria şi se dovedeşte "din ce în ce mai neadaptat nevoilor", apreciază Amnesty International, care publică joi raportul său anual privind drepturile omului în lume, relatează AFP.
"Mai multe popoare s-au ridicat, cu riscul vieţii lor. Din nefericire, guvernanţii i-au abandonat total, atât la nivel naţional, cât şi internaţional", a declarat secretarul general al Amnesty la Londra, Salil Shetty.
Amnesty critică în particular incapacitatea ONU de a pune capăt violenţelor în Siria, care s-au soldat cu peste 12.000 de morţi de la începutul, în martie 2011, al unei revolte fără precedent, reprimată de regim.
"Membrii Consiliului de Securitate continuă să pună pe primul loc interesele lor politice şi comerciale, înaintea drepturilor oamenilor", afirmă Salil Shetty, denunţând "o trădare a poporului sirian".
Organizaţia neguvernamentală indică Rusia, furnizor de arme al Siriei, şi China, ambele membre permanente ale Consiliului de Securitate, care au blocat două rezoluţii ce condamnau represiunea condusă de regimul lui Bashar al-Assad. Sunt criticate şi India, Brazilia şi Africa de Sud, care "au dat dovadă prea des de o tăcere complice".
"În timp ce Consiliul de Securitate a sesizat Curtea Penală Internaţională în cazul lui Muammar Kadhafi, el nu a luat nici o măsură similară împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în pofida unor dovezi irefutabile de crime contra umanităţii comise de forţele sale de securitate", subliniază raportul.
Amnesty consideră că în Bahrain şi Yemen, unde "manifestanţii aveau de asemenea nevoie urgentă de protecţie împotriva politicii criminale a liderilor lor", comunitatea internaţională a fost "în mod clar mai puţin dispusă să le aducă sprijin".
În cel de-al 50-lea raport anual al s