Numărul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în birouri va scădea cu circa 25%, pe fondul popularizării modalităţilor de lucru de la distanţă care conduc la creşterea puternică a traficului de date. Cu mai puţini angajaţi la birou, corporaţiile vor putea creşte suprafaţa spaţiului de lucru de la 8-9 mp, cât este în prezent, până la 12 mp, ceea ce înseamnă o creştere de 25-33%, conform unui studiu Colliers International.
Traficul de date a crescut exponenţial în ultimele decade. De la 1 TB/lună în 1990 la 20.000 TB/lună în 2010, iar previziunile arată că va urca până la 81 milioane TB/lună până în 2015, conform unui studiu realizat de Stony Brook University. Uniunea Europeană a creat în acest scop „Agenda Digitală“ al cărei scop este acela de a aduce internetul de mare viteză tuturor europenilor până în 2013. În prezent, Europa (cele 27 de state membre) are cea mai mare piaţă de internet de mare viteză din lume cu 128,3 milioane de linii. Această dezvoltare este acompaniată de internetul mobil care s-a triplat în ultimii trei ani în Europa.
“Se observă o scădere a interesului pentru spaţiile de lucru tradiţionale, în timp ce atenţia este îndreptată tot mai mult către birourile flexibile, ce pot fi uşor adaptate eventualelor schimbări survenite în dimensiunea, activitatea sau strategia companiei”, a declarat Maria Florea, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International Romania.
Avansul tehnologic şi diversificarea activităţilor profesionale vor avea un impact considerabil asupra felului în care este configurat mediul de lucru – o tendinţă tot mai vizibilă şi pe piaţa locală.
Presiune pe scăderea costurilor
Întrucât reducerea costurilor cu chiria reprezintă una dintre principalele măsuri luate de companii pentru creşterea profitului net, vor exista şi în viitor presiuni pentru utilizarea de