Investitorii dau în judecată reţeaua de socializare Facebook după scăderile puternice înregistrate de acţiunile companiei în urma ofertei publice iniţiale (IPO) încheiată vineri, iar autorităţile de supraveghere a pieţei de capital din SUA investighează incidentele care au precedat oferta şi lansarea la tranzacţionare a acţiunilor.
Ieri, acţiunile Facebook şi-au mai revenit după ce pierduseră peste 18% din valoare luni şi marţi, urcând de la 31 de dolari la 32 de dolari. Cu toate astea, investitorii continuă să-şi exprime nemulţumirea, având în vedere că preţul de pe bursă este mult sub preţul din ofertă, de 38 de dolari.
Două firme de avocatură americane specializate în procese privind abuzuri pe piaţa de capital, una din New York şi una din Los Angeles, au anunţat că vor deschide procese colective împotriva Facebook şi a băncilor de investiţii care au intermediat oferta publică iniţială a reţelei de socializare după ce luni au apărut informaţii conform cărora analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley, care a condus oferta Facebook, şi-au redus estimările privind veniturile Facebook cu câteva zile înainte de închiderea ofertei, însă i-au informat doar pe cei mai importanţi clienţi.
Firma de avocatură Glancy Bonkow & Goldberg din Los Angeles a anunţat că a depus deja o cerere de chemare în judecată împotriva Facebook la Curtea Superioară a Californiei din San Mateo, procesul fiind înregistrat ca "Lazar versus Facebook".
Toţi cei care au cumpărat acţiuni în oferta publică iniţială a Facebook şi au suferit pierderi se pot alătura acestui proces. Avocaţii îşi motivează acţiunea prin faptul că documentele de ofertă care au fost puse la dispoziţia potenţialilor investitori au fost pregătite neglijent şi au omis informaţii importante despre afacerile şi perspectivele Facebook, iar executivii companiei şi principalele bănci de investiţii