Persoanele care fac abuz de suplimentele alimentare de calciu prezintă un risc cu 86% mai mare de a suferi un infarct. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Zurich, care le recomandă în special vârstnicilor să ia aceste suplimente cu precauţie.
Pe parcursul cercetării, savanţii, coordonaţi de Sabine Rohrmann, au observat că mineralul luat din alimente nu are o influenţă semnificativă asupra funcţiei cardiovasculare, dar suplimentele de calciu pot creşte riscul apariţiei unui atac de cord, notează MSN.com.
Aceste suplimente alimentare, recomandate doar în anumite situaţii, cresc şi riscul de accident vascular cerebral şi de mortalitate cardiovasculară, mai arată studiul elaborat în Germania şi revista British Medical Journal.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat 24.000 de persoane, femei şi bărbaţi. cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani, pe o perioadă de 11 ani. În acest interval de timp în rândul voluntarilor s-au înregistrat 354 de infarcte, 260 de accidente vasculare cerebrale şi 267 decese.
Participanţii la acest studiu, care au luat zilnic peste 1.100 miligrame de calciu, au înregistrat un risc de infarct cu 31% mai mare decât cei care l-au luat într-o doză moderată, de aproximativ 800 de miligrame.
Potrivit experţilor, calciul provenit dintr-o dietă echilibrată este ingerat în mici cantităţi pe parcursul zilei, ceea ce facilitează absorbţia sa în organism, în timp ce suplimentele provoacă creşteri bruşte ale nivelului de calciu în sânge.
Într-un editorial care însoţeşte respectivul articol, cercetătorul Ian Reid, de la Universitatea din Auckland, din Noua Zeelandă, spune că siguranţa administrării suplimentelor de calciu este examinată tot mai minuţios. „Ttrebuie să considerăm acest mineral ca fiind o componentă importantă a unei diete echilibrate şi nu u