Oamenii fără adăpost, cei cu dizabilităţi şi defavorizaţi construiesc calculatoare din piese reciclate în Atelierul de Inserţiune, care le oferă primul job pentru integrarea lor socioprofesională. Marius Nicolae repară calculatoare, mixează muzică şi viseze la o carieră în IT. Este doar unul dintre persoanele neîncadrabile pe piaţa muncii care a găsit un job la Atelier.
Marius Niculae are 29 de ani şi este angajat de mai bine de un an la Atelierele Fără Frontiere (AFF), prin programul Atelierul de inserţiune. AFF este o organizaţie nonguvernamentală care ajută persoanele defavorizate şi imigranţii să-şi găsească un loc de muncă.
Marius Niculae este unul din cei 3% români care trăiesc cu dizabilităţi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap. Acest lucru nu îl împiedică să repare calculatoare. DJ, cum îi spun colegii, este mult mai mult decât atât: „este element de bază la secţia de recondiţionări”, a precizat directorul executiv al AFF, Raluca Ouriaghli.
Mai mult, DJ nu este doar o poreclă, el mixează muzică de club electro şi house. Faptul că ai nevoie de un „traducător” până te obişnuieşti, pentru că pronunţă cuvintele cu greu, nu este nici un impediment când vine vorba de muzica lui. În 2006, Marius a urmat cursurile unei şcoli de DJ şi a colaborat cu ei trei ani, în care a fost DJ în Kristal, Gossip, Nagual, Studio Martin, Malibu în Bucureşti, dar şi în cluburi din Iaşi, Braşov şi Drobeta Turnu Severin.
Nici cu calculatoarele nu are nici o problemă, DJ are certificări Cisco de IT Essentials, pentru hardware şi software. „La practică sunt bun. Eu ştiam să repar calculatoare când am venit aici, dar am fost şi la două cursuri. E bine aici, la Ateliere, după un an şi jumătate, sunt tot aici”, a afirmat el.
„În octombrie, merg la Liceul Dinu Lipatti să termin clasele a XI-a şi a XII-a şi vreau să lucrez