Criza din zona euro ar putea iesi de sub control, mai ales ca liderii europeni au amanat, inca o data, luarea unei decizii, in timpul reuniunii informale a Consiliului European.
De altfel, dupa doi ani de reuniuni, summit-uri si alte intalniri, nu exista, inca, nici o propunere concreta pentru a rezolva adevaratele probleme structurale din zona euro. Avand in vedere intrevederea unei crize bancare la periferia zonei euro, este mai important ca niciodata ca liderii europeni sa faca mutarea spre o integrare economica totala, sunt de parere analistii internationali.
Pentru a fi implementate unele din propunerile aparute pentru rezolvarea crizei, ar fi nevoie de o reala integrare fiscala si monetara. Pentru a se intampla asa ceva, tarile din inima zonei euro, in special Germania, trebuie sa accepte sa preia datoriile tarilor de la periferie. De asemenea, atat tarile de la periferie, cat si cele din centru, trebuie sa renunte la controlul asupra bugetelor nationale, in favoarea unei autoritati monetare europene, condusa de Germania. O asemenea schimbare nu ar fi usor de realizat, insa ar spori investitiile in tarile cu probleme financiare si ar conduce la cresterea economica atat de necesara in Europa.
De la inceputul crizei din Grecia, in 2010, clientii si-au retras incontinuu banii din banci. La acea data, existau depozite in valoare de 250 de miliarde de euro, iar, in prezent, au coborat la doar 177 de miliarde de euro, aproape cu o treime mai putin.
Nesiguranta recenta cu privire la viitorul politic al tarii a accelerat procesul de retragere a banilor din banci, mai ales ca unii politicieni au vorbit despre scoaterea Greciei din zona euro. Un asemenea scenariu ar forta Banca Centrala Europeana sa stopeze finantarea bancilor elene, cauzand un colaps.
Intre timp, in Spania, nationalizarea uneia din cele mai mar