Migratia si lipsa fortei de munca specializate, cresterea coruptiei, lipsa finantarii si a perspectivelor de dezvoltare sunt cele mari patru tendinte care vor fi vizibile in economia romaneasca in urmatorul an, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Romanian Business Leaders si GFK Romania pe 171 de manageri si antreprenori romani.
Astfel, 68% dintre respondenti cred ca forta de munca specializata va fi o problema majora in urmatoarele 12-18 luni, dar si in urmatorii ani, in special din cauza migratiei acesteia in strainatate, dar si a lipsei de pregatire a noilor generatii de studenti, absolventi.
“Perceptia la nivelul comunitatii de business este ca educatia tinde sa se deterioreze, nu sa se apropie de un standard mai inalt”, mentioneaza raportul RBL. Romania a pierdut 40-50 mld. euro din cauza exodului de forta de muncaApasati pe tabele pentru a vedea imaginea in format marit.
Romania a pierdut intre 40 si 50 de miliarde de euro (la valoarea de astazi) din cauza celor 3,5 milioane de romani care au parasit tara in ultimii 35 de ani, potrivit unor estimari ale lui Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investment.
"Am pierdut evrei, germani, romani, doctori, ingineri, artisti, majoritatea tineri care au plecat catre alte tari. Fiecare cetatean cu studii medii costa 10.000 euro in banii de astazi, iar pentru unul cu studii superioare, costurile ajung la circa 20.000 euro. Acesti romani s-au dus catre Spania, Italia, Germania, SUA si Canada, Israel. Iar astazi ne chinuim sa strangem cateva miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Nu suntem capabili sa influentam guvernul sa ia niste masuri care sa actioneze. Problema fortei de munca este o problema pe care astazi o contemplam si va fi la fel si peste 20 de ani daca nu schimbam nimic", a afirmat Rosca in cadrul unei conferinte organizate de Fundatia Romanian Business Lea