Oferta publica a Facebook a fost dubioasa de la inceput, sunt de parere analistii internationali, care cred ca investitorii ar trebui despagubiti, daca se dovedeste ca au fost ascunse informatii.
Pe 15 mai, pretul a fost crescut la 38 de dolari/titlu, de la 28 de dolari. Urmatoarea zi, oferta a fost crescuta cu 50 de milioane de actiuni. Ulterior, a aparut informatia ca se vor vinde cu 53 la suta mai putine titluri in timpul IPO decat era prevazut, relateaza Wall Street Journal.
Desi era, inca, mult interes, aparusera deja semnele de avertizare in privinta companiei: insiderii si investitorii pe termen lung au vandut numarul maxim de titluri, la cel mai mare pret posibil.
In sine, faptul ca cei care detineau deja actiuni in Facebook au dorit sa-si maximizeze profiturile prin vanzarea acestora in timpul IPO nu este iesit din comun. Pe de alta parte, cand se intampla asa ceva este un semn ca pretul ar putea scadea considerabil dupa IPO.
Cat timp compania ar avea perspective de crestere si rezultate bune, totul ar fi bine. Insa Facebook e departe de asa ceva. Potrivit analistilor, este ridicol ca o companie sa aiba un raport al pretului la castiguri atat de mare, avand in vedere ca profitul a scazut cu 32 la suta, in primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara din 2011, iar cifra de afaceri cu 6 procente, in acelasi interval.
Au existat si alte semne de avertizare. De exemplu, General Motors a anuntat ca isi retrage reclamele de pe Facebook, deoarece nu obtine deloc profituri de pe urma acestei investitii. Si nu este prima data cand o companie este sceptica in legatura cu eficienta reclamelor sale pe reteaua sociala, iar Facebook a admis ca are probleme in acest sens, deoarece site-ul este considerat experimental.
Astfel, in timp ce investitorii se bucurau de cresterea pretului si