Consiliul European informal desfăşurat miercuri la Bruxelles s-a încheiat fără nici o decizie importantă. Nici o psiho-dramă nu s-a produs la reuniunea, la care noul preşedinte francez a participat pentru prima dată.
François Hollande şi Angela Merkel nu s-au încontrat în mod frontal în privinţa euro-obligaţiunilor, deşi divergenţele dintre Paris şi Berlin persistă la acest capitol. Totuşi comentatorii avizaţi constată o modificare de stil a celor doi.
Putem spune într-adevăr că presa de scandal, care miza pe un eventual schimb de replici între François Hollande şi Angela Merkel, a fost dezamăgită. Presa germană constată însă că François Hollande, prin faptul că şi-a impus pe ordinea de zi subiectul favorit, cel al creşterii economice, contestă un anume “ledearship” german instalat d emai mulţi ani în Europa.
Pentru prima oară, după mulţi ani, un summit european nu se mai este dominat de Angela Merkel, se poate citi pe site-ul publciaţiei Der Spiegel. Iar publicaţia Die Zeit consideră că Angela Merkel a fost, ma reuniunea de ieri, în defensivă. In ultimii ani, în contextul acestor tipuri de reuniuni, Angela Merkel se vedea în prealabil cu Nicolas Sarkozy pentru a stabili o poziţie comună franco-germană.
François Hollande a adus însă cu el o schimbare de stil şi nu a considerat că o astfel de întîlnire prealabilă ar fi fost necesară. Pentru a rezuma, pentru mulţi observatori “vedeta” reuniunii de ieri ar fi fost François Hollande.
În realitate, însă, poziţia preşedintelui francez rămîne fragilă şi el păşeşte cu precauţie pe terenul diplomaţiei europene şi internaţionale. In ciuda victoriei sale la prezidenţiale cu un scor absolut onorabil, François Hollande aşteaptă acum derularea legislativelor din iunie, pentru a se putea prezenta eventual la astfel de întîlniri cu un mandat şi mai solid, altfel spus cu o majoritate parlamentară