Grupul 5+1 este reunit la Bagdad pentru o nouă rundă de negocieri legate de programul nuclear al Teheranului. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Asthon, afirmă că marile puteri au făcut Iranului propuneri "interesante".
"Propuneri interesante" din partea Statelor Unite, a Chinei, a Rusiei, Franţei, a Marii Britanii şi a Germaniei, pe de o parte. Dar şi contra-propuneri din partea Iranului. Să fie toate acestea semne în direcţia cea bună, în sensul că în sfârşit, negocierile dintre Teheran şi cei cinci reprezentanţi ai comunităţii internaţionale sunt serioase? Întrebarea pluteşte în aer, dar nici o decizie importantă nu este aşteptată la Bagdad.
De notat totuşi că negocierile vin în prelungirea altei serii care a avut loc în aprilie la Istanbul. Potrivit ziarului Le Monde, toate aceste discuţii ar fi avut deja un rol, acela de creare a unei minime atmosfere de încredere. În rest, Iranului i se propune să-şi înceteze operaţiunile de îmbogăţire a uraniului şi să transfere în străinătate procedura. În schimb, Teheranul ar putea beneficia de asistenţă pentru centrala nucleară construită la Bouchehr, dar mai ales ar putea evita intrarea în vigoare, în iulie, a unui nou set de sancţiuni, cele mai dure fiind destinate să paralizeze industria petrolieră iraniană.
Acest dosar înveninează de multă vreme relaţiile internaţionale, iar Statele Unite nu au exclus un scenariu militar pentru ca ayatolahii să fie împiedicaţi să producă bomba atomică. Şi Marea Britanie reflectează la rolul pe care ar urma să-l joace în cazul unui conflict deschis între Israel şi Iran. Consiliul Naţional de Securitate britanic s-a şi reunit recent pentru a examina subiectul. Juriştii Guvernului de la Londra examinează legalitatea unei intervenţii britanice în caz de atac unilateral al Israelului asupra Iranului, de răspuns al Teheranului şi de extindere a conflictului în regiun