Banca Mondială (BM) a avertizat că economia Chinei, a doua ca mărime la nivel mondial, încetineşte abrupt, ceea ce riscă să afecteze economia mondială, unde China are o influenţă foarte mare, scrie La Tribune.
Analistul economic Marc Faber spunea recent, citat de CNBC, că problema Greciei este "nesemnificativă" comparativ cu impactul pe care l-ar putea avea o încetinire a creşterii economice chineze asupra economiei globale. "Cred că cel mai mare risc este China, pentru că Grecia e o economie nesemnificativă. Da, datorează bani, dar pieţele ştiu că Grecia e falimentară. Banca Centrală Europeană va putea susţine Grecia, iar contribuabilii europeni vor achita factura", spune Faber, care este cunoscut pentru prognozele corecte asupra evoluţiei pieţelor. Încetinirea creşterii economice în China, dacă duce spre recesiune, ar putea avea un impact dureros asupra creşterii Produsului Intern Brut global, la care China contribuie cel mai mult în prezent, potrivit unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional. FMI estimează că în perioada 2010-2013, China va furniza 31% din PIB-ul global, comparativ cu 8% în anii '80.
BM estimează că economia Chinei va creşte cu doar 8,2% în 2012, comparativ cu 9,2% în 2011 şi 10,4% în 2010. A doua economie a lumii îşi bazează creşterea pe exporturi, în principal către Europa, ceea ce înseamnă că problemele economice din pieţele către care exportă au un impact şi asupra PIB-ului chinez. Ca atare, BM le cere autorităţilor chineze să ia măsuri pentru a stimula creşterea economică prin încurajarea consumului intern, adică să extindă cheltuielile bugetare, să majoreze salariile, să scadă taxele şi să extindă măsurile de protecţie socială.
Pe de altă parte, această încetinire poate fi de bun augur, în măsura în care reprezintă echilibrarea unei economii care se supraîncălzea. "Pe termen scurt, Chi