Două studii italiene date publicităţii în numărul de luna aceasta al „Revistei Asociaţiei Americane pentru Studiul Bolilor Hepatice“ au scos la iveală faptul că atât fibroza hepatică severă, cât şi ficatul gras duc la ateroscleroză timpurie.
Fibrozele severe apărute la bolnavii cu hepatită cronică de tip C cresc riscul de ateroscleroză la vârste tinere, potrivit cercetătorilor italieni de la Universitatea din Palermo. „Descoperirile noastre sugerează că fibroza hepatică severă îi plasează pe bolnavii cu infecţie hepatică cronică de tip C în categoria celor cu risc crescut de ateroscleroză", a declarat medicul Petta, şeful echipei de cercetători.
La această concluzie s-a ajuns în urma observaţiilor pe 174 de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic C (genotip 1). Participanţilor la studiu le-a fost măsurat, prin ultrasonografie, gradul de îngroşare a pereţilor arterei carotide. Cercetătorii au constatat formarea unor plăci de aterom la nivelul carotidei a 42% din bolnavii hepatic faţă de doar 23% din participanţii la studiu care nu aveau fibroză hepatică.
Vezi aici ce înseamnă ateroscleroza:
Ei au mai observat că vârsta este un factor independent de fibroza hepatică în formarea plăcilor de aterom la nivelul arterei carotide. Astfel, din rândul persoanelor cu vârsta de 55 de ani sau mai tinere, cu fibroză hepatică în stadiile 0-2, numai 22% prezentau placă de aterom la nivelul carotidei, faţă de 52% din cele cu fibroză în stadiile 3-4. În cazul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani, afectarea carotidei nu variază mult indiferent de stadiul fibrozei.
Excesul de grăsimi din ficat migrează în artere
Un alt studiu italian, realizat la Universitatea din Pisa, a scos la iveală că steatoza hepatică („ficatul gras") creşte riscul de a face aterosleroză la vârste tinere. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ş