Daca Grecia va iesi din zona euro si isi va declara falimentul, vom plati, pe langa pretul deprecierii leului, si pentru salvarea bancilor elene prezente in Romania. De unde vom avea bani sa achitam factura? Japonezii de la Nomura ne aduc aminte ca avem un acord de tip preventiv cu FMI.
Sa ne uitam in primul rand la leu. Pe fondul temerilor investitorilor privind contagiunea, investitorii straini au inceput deja sa isi retraga banii din Romania. Iar moneda nationala incepe sa piarda tot mai mult teren.
Joi a atins un nou minim istoric, de 4,4662 lei/euro, un curs mai mare cu 0,75 bani comparativ cu sedinta precedenta. Scenariul Nomura
Analisti citati de DailyBusiness.ro nu exclud varianta ca moneda nationala sa continue sa se deprecieze. "Leul sufera in conditiile unei aversiuni la risc care vine din partea Greciei", a declarat Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers Romania.
Potrivit expertilor, un nou prag psihologic pentru moneda nationala ar fi in jurul nivelului de 4,47 lei/euro. "Daca acest prag va fi depasit, am putea asista la un episod de alunecare pentru leu", a spus Claudiu Cazacu, intr-o analiza DailyBusiness.ro
"Daca Grecia va intra in incapacitate de plata, intr-un faliment controlat, chiar inainte de alegerile din 17 iunie, atunci desigur leul va suporta o lovitura de nemeritat, care il va aduce catre un curs de 4,5-4,6 lei fata de euro", a precizat analistul economic Ionel Blanculescu.
Momentul culminant va fi pe 28 iunie, atunci cand Consiliul European va decide soarta Greciei. “Deciziile se vor lua si in functie de rezultatele alegerilor din Grecia din 17 iunie, cand tara va decide daca mai ramane sau nu in zona euro”, afirma Blanculescu.
Romania salveaza bancile elene din banii de la FMI
Dincolo de impactul direct asupra leului, pe