Continuăm seria discuţiilor despre Grecia în context european, în care rotim, într-un cub Rubik al perspectivelor, modul în care se vede situaţia din exterior, şi, în premieră, din interior. De la Târgu Mureş Adrian Nemet traduce ultimele mişcări dintr-un joc al aşteptărilor de pe agenda emisarilor europeni care dezbat toate scenariile posibile, insistând pe riscul unui "divorţ dureros" de Grecia din Eurozona şi din UE.
Devine din ce în ce mai evidentă diferenţa de viziune dintre abordarea franceză şi germană , însă şi consensul în privinţa necesităţii unui "zid de foc" şi asupra aşteptărilor directe dinspre deciziile şi angajamentele asumate ale votului grecilor din 17 iunie.
Ca grec născut în Nigeria şi cu activitate de business întinsă pe câteva continente, de-a lungul ultimilor 20 ani, ultimii lucrând pentru companii Româneşti, Panos Papanastasiou vine cu o perspectivă dură, însă realistă asupra cauzelor sistemice ale suitei de crize actuale, generate de structura statului grec, perpetuată pe decenii şi pe succesive guvernări anti-business, fără a uita şi de cea propagată şi de cetăţenii greci, în sine, făcând incursiuni şi paralele, între mediile şi sistemele de business, pe care grecii se pare că le-au uitat, după ce secole de-a rândul le-au perpetuat.
Despre ascensiunea fulminantă a unui nou partid politic în Grecia, care are o agendă unitar focusata pro-business, având deja 2,18 procente, cu şanse mari de a depăşi pragul electoral şi de a intra în Parlament, dar şi despre lecţiile de semantică în chestiunea plăţii taxelor, pe care conaţionalii lui trebuie să le înveţe.
De asemenea, somonul se strecoară într-o analogie interesantă făcută de învitatul nostru grec de astăzi veţi găsi în "paginile" emisiunii.
Invitat: în studio, Panos Papanastasiou, strateg internaţional de business şi, prin telefon de la Târgu Mureş,