Sefii de stat si de guverne din UE s-au intalnit miercuri intr-un consiliu informal pentru a se pune de acord asupra unor masuri extrem de importante care ar putea incuraja cresterea economica a statelor membre. Summit-ul a fost neconcludent iar mai multi lideri europeni printre care cei ai Germaniei si ai Frantei nu au reusit sa gaseasca un punct comun cu privire la problemele economice ce macina spatiul euro. Indecizia oficialilor europeni in a lua o decizie cu privire la Grecia poate determina agravarea crizei in zona euro.
Reuniunea informala de la Bruxelles a fost dominata de dezacordurile cuplului franco-german, care si-au exprimat pozitiile chiar inainte de debutul summit-ului. In timp ce presedintele francez Francois Hollande s-a declarat in favoarea emiterii de eurobonduri, cancelarul german Angela Merkel le considera ineficiente.
"Este cea mai potrivita decizie pentru cresterea economica", a afirmat Hollande la sosire, adaugand ca eurobondurile reprezinta un subiect fierbinte al discutiilor. In replica, Angela Merkel a declarat cateva minute mai tarziu ca emiterea de "euro-obligatiuni nu reprezinta o contributie la cresterea economica". In schimb, cancelarul german a pledat pentru reforme structurale si pentru aprofundarea pietei interne europene.
Angela Merkel s-a dovedit de neclintit si a subliniat ca prioritatile Germaniei sunt crestere economica prin scheme de ocupare a fortei de munca, consolidarea pietei unice si prin stimularea Bancii Europene de Investitii, potrivit EurActiv.com
"Grecia trebuie sa faca o alegere foarte importanta, iar aceasta alegere trebuie sa fie europeana. Franta vrea ca Grecia sa ramana in zona euro iar grecii trebuie sa isi respecte angajamentele luate", a afirmat Hollande in discursul sau. "Toata lumea trebuie sa inteleaga faptul ca previziunile de crestere economica pentru anul 2