• Statul a ajuns in situatia in care aproape nu-si mai poate recupera datoriile pe care le are de incasat de la societatile aflate in insolventa • Instrainarea bunurilor aflate in leasing este metoda cea mai utilizata pentru a le sustrage de la executare
Problemele financiare ale societatilor comerciale iesene iau amploare. Peste 300 de firme din Iasi, cum ar fi Compania Aquamold, care imbuteliaza apa minerala Amfiteatru, Moldomobila SA, SC Siretul Pascani SA si SC Terom SA se afla acum in lichidare judiciara.
Daca in 2008, la debutul recesiunii economice, a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de 621 de firme din judetul Iasi, in 2009 au intrat in aceeasi procedura 636 de societati, in anul 2010, 955 de firme, iar din 2011 si pana in prezent numarul lor a depasit o mie.
Statul are cele mai multe datorii de recuperat de la societatile aflate in lichidare judiciara, avand de incasat impozite pe cladiri, taxe de concesionare, taxa pe valoarea adaugata, accize, impozitele pe venit din salarii, contributii la fondul pentru asigurari si somaj.
"Nu cred ca statul isi mai poate recupera banii. Datoriile trebuie recuperate cat timp firma este viabila. De cele mai multe ori, bunurile sunt neindestulatoare sau nu sunt vandabile. Problema principala este cea a penalitatilor, deoarece acestea intrec datoriile", explica judecatorul sindic Dan Artenie.
Pentru a mai salva ceva din bunurile firmei, patronii au inceput sa faca tot mai frecvent transferurile de proprietate. Metoda cea mai facila este de a instraina un bun ce face obiectul unui contract de leasing unui tert. Totusi, in aceste cazuri se poate cere anularea transferurilor, spun specialistii.
• Statul a ajuns in situatia in care aproape nu-si mai poate recupera datoriile pe care le are de incasat de la societatile aflate in insolve