Extinderea perioadei de cheltuire a fondurilor structurale, acceptul Bruxelles-ului de a transfera bani de pe un program operaţional pe altul şi schimbarea unor reguli pentru finanţările prin Banca Europeană de Investiţii au fost principalele cerinţe ale preşedintelui Traian Băsescu la reuniunea informală de la Bruxelles a liderilor UE.
Şeful statului a recunoscut problemele României în atragerea fondurilor UE - atât din perspectiva capacităţii de absorbţie, cât şi din cea a neregulilor care ameninţă decontările imediate ale Comisiei Europene pe cele mai importante programe pe care se folosesc finanţări nerambursabile. Văzute ca un instrument de creştere economică prin investiţii, fondurile structurale trebuie realocate, utilizate mai eficient şi consumate mai rapid, au propus reprezentanţii instituţiilor europene.
Extensie pentru cheltuirea banilor
„Pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus Comisiei şi Consiliului să analizăm posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din actuala perioadă de programare cu trei ani nu până în 2015 ci până în 2016", a spus Băsescu la reuniune. El a apreciat că în acest fel s-ar diminua considerabil riscul ca România să nu utilizeze toţi banii care îi sunt destinaţi pentru 2007 - 2013. Rata de absorbţie netă a României în mai este de 8,23%, în creştere faţă de începutul anului.
Potrivit mai multor experţi europeni însă, dacă ritmul de utilizare corectă a banilor nu creşte rapid, există riscul ca România să piardă 30% din sumele care îi sunt destinate prin actualul buget al UE. O altă soluţie pe care România a avansat-o la reuniunea de la Bruxelles a fost transferul banilor de pe un program pe altul.
Şeful statului a recunoscut că există problema POSDRU - pe care este de aşteptat ca executivul UE să decidă su