O lege controversată împiedică accesul familiei la dosarul medical al unei persoane decedate dacă aceasta nu şi-a dat, în prealabil, acordul. Acest fapt dă posibilitatea ca - în cazul unei erori medicale - soldată cu pierderea unei vieţi, vinovatul să fie greu de tras la răspundere.
În luna ianuarie 2003, G.P. Vuza a decedat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Din acel an familia lui luptă fără succes pentru a intra în posesia dosarului medical în care se regăsesc toate analize şi investigaţiile medicale de care a beneficiat bolnavul pe durata internării.Impedimentul major de care s-a lovit familia persoanei decedate o reprezintă chiar Legea 46/2003 a drepturilor pacientului.
Trebuie spus că până astăzi nu se cunosc cazuri în care o familie a câştigat în instanţă accesul la dosarul medical al unei rude decedate.
Lipsă de transparenţă
"Era vorba de un caz cu complicaţii neurologice ca urmare a presiunii arteriale scăzute cauzată de insuficienţă cardiacă. Pe tot parcursul drumului spre spital, pacientul a fost conştient", ne spune fiul acestuia Dan Tudor Vuza. La ora 1 din noapţe, fiul decide să se întoarcă acasă pentru a se odihni şi susţine că, ultima oară când l-a văzut, părintele său era inconştient. "Familia a fost anunţată despre încetarea din viaţă pe data de 1 februarie 2003, cu o întârziere de 24 de ore, angajatul de la morga spitalului pretinzând că nu a avut numărul nostru şi a fost nevoit să-l caute în cartea de telefoane. Care este motivul pentru care spitalul a tăinuit decesul o zi întreagă? ", se întreabă retoric Tudor Vuza.
Familia Vuza crede că au existat o serie de erori medicale printre care punerea unui diagnostic greşit: demenţă senilă dar şi unele tratamente necorespunzătoare. Toate aceste suspiciuni puteau fi uşor înlăturate în momentul în care familia ar fi avut acces la dosarul medical al persoanei decedate. @N_