De ce asa mult scandal pe marginea prezentei la Consiliul European? Cine sa mearga, presedintele sau premierul? E vorba de orgoliu? Da, de foarte mult orgoliu. Dar mai avem o latura extrem de practica. E vorba de putere.
Ramas fara Guvern, fara majoritate parlamentara si fara cea mai mare parte a sperantelor ca va avea un guvern favorabil din toamna, Traian Basescu se tine de prezenta la Consiliul European pentru ca este unul dintre ultimele atuuri importante pe care le are fata de Victor Ponta.
Hai sa explic pe scurt. La Consiliul European se decid lucruri importante. Sigur, nu sunt decizii executive sau legislative, dar UE trebuie sa le puna in practica. Cum se iau deciziile acolo? Prin consens. Cu alte cuvinte, daca se opune Basescu (sau oricare alt lider), nici macar o singura, insignifianta decizie nu se poate lua. Asta e Europa, un singur lider poate bloca totul.
Mai mult, pentru a fi de acord cu o decizie, poate cere introducerea unei prevederi convenabile lui, poate sa ceara introducerea unor alte prevederi, speciale. Polonia a facut de cateva ori asemenea lucruri pe vremea raposatului presedinte Kaczynski.
In traducere, participand la Consiliul European, Basescu se poate pune de acord cu unele chestiuni, iar Ponta trebuie sa le puna in aplicare, fiind premier. Face ceea ce decide Basescu, in unele chestiuni. Face ceea ce vrea Basescu, in unele chestiuni. Din cele mai importante. Culmea, nu? Paradoxal, chiar ironic. Asta e, despre asta e vorba.
Scriam, dupa summitul la care s-a convenit crearea Tratatului fiscal, ca ceea ce semneaza Basescu acolo schimba politica interna - economica si sociala - a Romaniei, radical si pe termen lung.
Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa
De maine, Europa ne schimba vietile
Desi, cu siguranta, nu sunt multe asemenea oca