Interesul pentru tranzacţii pe instrumentul euro/leu a crescut în ultima perioadă, pe fondul fluctuaţiilor recente, însă este prematur să spunem că volumele vor creşte foarte mult, a apreciat Claudiu Cazacu, analist şef X-Trade Brokers, la o conferinţă privind tranzacţionarea pe pieţele financiare globale.
Potrivit acestuia, tranzacţiile euro/leu în România, ca procent în volumul total de tranzacţii pe piaţa valutară la termen, sunt mult mai mici decât tranzacţiile pe alte monede din regiune.
Dacă în regiune tranzacţiile euro/zlot sau euro/forint pot fi de ordinul a 5-10% sau chiar peste, în România, tranzacţiile pe euro/leu sunt de 1%.
În acest context, analistul X-Trade a explicat că acest interes a fost destul de limitat şi pentru că euro/leu a fost o pereche foarte stabilă.
"Raportat la euro/zlot, de exemplu, fluctuaţiile procentuale zilnice ale perechii euro/leu au fost destul de reduse. Acest lucru a început să se schimbe în ultima vreme. Este poate prematur să spunem că volumele vor creşte foarte mult, dar am văzut o creştere a interesului pentru tranzacţiile euro/leu tocmai datorită fluctuaţiilor recente", a precizat Cazacu.
Analistul a adăugat că piaţa a început să-şi îndrepte atenţia asupra acestui instrument, care poate fi privit din două puncte de vedere: unul strict speculativ, iar altul care vizează acoperirea riscurilor: "Unul strict speculativ, adică, dacă mi se pare că euro/leu va creşte, intru pe cumpărare euro/leu şi aştept să câştig. Dar poate fi şi o variantă care se numeşte hedging - acoperirea riscurilor - care se aplică dacă am deja un credit în euro, adică am deja o expunere, sau sunt importator ori exportator", a explicat reprezentantul X-Trade
În cazul unui importator, acesta are de suferit atunci când cursul euro/leu creşte sau în cazul unui credit în euro benef