Dezvoltarea exploatărilor de gaze de șist în Statele Unite a dus la reducerea emisiilor de carbon pe măsură ce termocentralele trec de la cărbune la gaze naturale ieftine.
Conform Agenției Internaționale a Energiei (IEA), emisiile americane de dioxid de carbon, principala cauză a efectului de seră, au scăzut cu 450 de milioane de tone în ultimii cinci ani, cea mai mare scădere înregistrată în cadrul țărilor studiate, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Fatih Birol, economist-șef la IEA, a explicat această scădere prin creșterea eficienței consumului de carburanți în sectorul de transport și prin „schimbarea majoră” de la cărbune la gaze naturale în sectorul de producție de energie. „Acest lucru reprezintă o poveste de succes bazată pe o combinație de politică și tehnologie – politica stimulând o eficientizare mai puternică iar tehnologia făcând exploatările rezervelor de gaze de șist viabile”, a declarat Birol pentru „Financial Times”.
Scăderea prețului gazelor naturale
Gazele de șist au transfprmat peisajul energetic american, creșterea producției ducând la scăderea prețului gazelor naturale la nivelul minim din ultimii 10 ani și anunțând o renaștere industrială. Însă acest domeniu are parte și de controverse majore, fiind subiectul unei încinse dezbateri ecologice, criticii susțnând că procesul de producție poate polua pânza freatică.
Gazele naturale au devenit principala resursă pentru sectorul energetic american: în ultimele 12 luni, utilizarea cărbunelui a scăzut cu 19%, în timp ce utilizarea gazului a crescut cu 38%, conform minsterului Energiei al Statelor Unite. O termocentrală pe gaze naturale produce jumătate din emisiile de CO2 ale unei termocentrale pe cărbune.
„Impact catastrofic”
În total, IEA a declarat că 31,6 gigatone de CO2 au fost eliberate în atmosferă, anul trecut, majoritatea prin utiliz