Exodul medicilor a luat tendinţe îngrijorătoare din cauza condiţiilor proaste de lucru din ţară, România ocupând primul loc în Europa în ceea ce priveşte migraţia medicilor. În ultimii cinci ani, doar în statele OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) au plecat să profeseze 11.200 de medici, prin plecarea lor statul român pierzând doar cu şcolarizarea acestora trei miliarde de euro.
„Investim în construcţia de noi spitale care vor deveni muzee, pacienţii le vor vizita, dar nu va avea cine să-i trateze”, este avertismentul lansat către guvernanţi de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, prezent ieri la Suceava pentru a da startul unei campanii cu mesajul „Respectă-ţi medicul!”.
Vasile Astărăstoae a arătat că sunt patru motive pentru care medicii aleg să-şi practice meseria în alte ţări, şi anume blamarea medicilor în ultimii 22 de ani, veniturile mici, politizarea excesivă a sistemului sanitar şi insatisfacţia în cariera profesională cauzată de lipsa dotării, a medicamentelor şi materialelor sanitare.
„Nimeni nu vorbeşte de condiţia medicului în România, ci despre plăţi informale”
Preşedintele CMR a declarat: „Nimeni nu vorbeşte de condiţia medicului în România, ci despre plăţi informale. Este o politică de stat pentru a putea şantaja corpul medical, începută în 1989, continuată şi perfectată în zilele noastre. Politica de blamare a medicilor nu există în nici o ţară a Uniunii Europene, nu e stat în care să existe o campanie atât de deşănţată împotriva corpului medical. La noi, orice neavenit îşi dă cu părerea despre sistem, fără să aibă nici un fel de pregătire, acesta este motivul pentru care medicii pleacă să lucreze în străinătate. Tot sistemul de sănătate românesc este ţinut în spate de medicii de familie şi din spitale şi vrem să se recunoască acest lucru”. @