Noul executiv a spus că va continua programul convenit cu FMI. Analiştii cred, însă, că nu se va schimba nimic la societăţile de stat atâta timp cât vom avea un guvern de stânga. Sursa: CODRIN PRISECARU
Noul guvern continuă programul de privatizare a companiilor de stat convenit cu FMI doar la nivel declarativ. În realitate, semnalele pe care le dau noii miniştri sunt de tărăgănare. În plus, potrivit unor surse apropiate negocierilor cu FMI, executivul condus de Victor Ponta le-a comunicat finanţatorilor externi dorinţa de a stopa toate privatizările, majoritatea deja mult întârziate faţă de calendarul iniţial.
Noii miniştri USL vorbesc deja de noi termene. Ovidiu Silaghi, şeful de la Transporturi, a afirmat că trecerea CFR Marfă în proprietate privată poate fi amânată, iar procesul ar trebui regândit. Iar Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, a spus că pentru listările programate pentru această toamnă "vom aplica ajustări, vom încerca să creştem valoarea pe care o va obţine statul român".
În opinia analistului Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners, actualul guvern de stânga, dominat de PSD, va stopa privatizările în acest an, ţinând cont de declaraţiile politice anterioare şi de ideologia partidului, care este "structural împotriva ideii de de privatizare". Mai este şi un alt scop pentru care se doreşte tărăgănarea privatizărilor, dincolo de reaşezarea personalului aferentă schimbării guvernului. "Sunt interese ascunse de a mulge în continuare companiile de stat", punctează Lionăchescu.
Ne-ar permite oare FMI să nu ne ţinem de cuvânt? Da, dacă ne respectăm ţintele macroeconomice şi dacă situaţia economică din UE se înrăutăţeşte, spune analistul citat. În ceea ce priveşte argumentele pe care le poate aduce guvernul, "în urma unei analize de oportunitate, se poate decide orice