Aproximativ 13.000 de persoane trăiesc fără domiciliu stabil în Atena, dintre care aproximativ 1.500 pe străzi, iar alte 11.500 ocupând ilegal locuinţe, potrivit unor date publicate de organizaţia nonguvrnamentală (ONG) Praksis în ediţia de joi a cotidianului Kathimerini, relatează AFP.
"Majoritatea celor 1.500 de persoane sunt şomeri sau toxicomani, abandonaţi în urma închiderii centrelor de dezintoxicare din cauza crizei", a declarat pentru AFP Tzanetos Antypas, preşedintele ONG-ului.
În schimb, "cea mai mare parte dintre ceilalţi 11.500 sunt imigranţi fără forme legale, înghesuiţi câte 15 sau 20 în apartamente dărăpanate din centrul Atenei", a subliniat el.
Grecia nu dispune de statistici oficiale asupra numărului de persoane fără adăpost, iar orice anchetă efectuată de organizaţii este "aproximativă sau exagerată", a apreciat Antypas, referindu-se la o evaluare recentă la 25.000 a numărului persoanelor fără adăpost din Atena, publicată anul trecut.
Criza a condus la apariţia unui nou profil al persoanei fără locuinţă, a anunţat el. În prezent, "vedem pe străzi mai ales bărbaţi, cu vârsta între 40 şi 55 de ani, şomeri sau persoane care nu mai pot să îşi plătească chiria sau să îşi asume responsabilitatea familiilor lor", în timp ce anterior era vorba mai degrabă despre tineri imigranţi şi toxicomani, a precizat Antypas.
Creat în 2004, având 120 de salariaţi şi 580 de voluntari, ONG-ul Praksis coordonează două centre de sănătate pentru imigranţi sau persoane fără adăpost la Atena şi Salonic (nord) şi un centru pentru copii victime ale traficului de fiinţe umane în portul Patras (vest).
Cu ajutorul unei donaţii în valoare de 2,8 milioane de euro din partea Fundaţiei armatorului Stavros Niarchos, acest ONG urmează să deschidă în acest an trei centre pentru persoane fără adăpost, la Atena şi Pireu, un port din apropierea capit