Compania Morgan Stanley evaluează probabilitatea diverselor forme posibile de rupere a zonei Euro.
„Chiar dacă ruperea zonei Euro nu este scenariul nostru de bază, ridicăm probabilitatea subiectivă a acestui caz de la 25% la 35% şi reducem fereastra de timp a unui astfel de eveniment de la 5 ani la 12-18 luni”, scriu analiştii de la Morgan Stanley, conform Business Insider.
„Divorţul” zonei Euro ar putea avea patru aspecte, fiecare cu probabilitatea sa de a deveni realitate.
Scenariul 1: Grecia pleacă, contagiune modestă. Probabilitate: 35%
Ar avea un impact negativ limitat asupra creşterii economice a UE, un impact sever asupra Greciei, un impact negativ moderat asupra periferiei Euro. Uniunea monetară ar rămâne intactă, la bază.
Ar apărea salvări limitate de bănci, Banca Centrală Europeană ar veni cu noi politici fiscale, Fondul European de Salvare ar fi din nou mărit, iar FMI ar interveni cu ajutoare în unele cazuri.
Poticnelile economice şi fiscale ar continua. Creşterea economică proiectată ar rămâne la fel – 1,25% reală, 3% nominală.
Scenariul 2: Grecia pleacă, contagiune puternică, răspuns politic puternic. Probabilitate: 40%
Impact negativ pe termen scurt asupra creşterii economice a UE, impact sever asupra Greciei, contagiune puternică la periferia zonei Euro şi în statele vulnerabile din eurozonă.
Banca Centrală Europeană ar lua măsuri curajoase, convenţionale şi neconvenţionale. Reacţii posibile – schimbarea pas cu pas a uniunii fiscale şi bancare, noi eurobonduri.
Creşterea economică proiectată ar fi mai mare ca înainte: 1,75% reală, 3,5% nominală.
Scenariul 3: Un grup mare sau o ţară periferică mare pleacă. Probabilitate: 20%.
Spania şi/sau Italia pleacă din zona Euro de unele singure sau ca parte a unui grup mai mare de ţări periferice ale eurozonei. Nici o politică curajoasă