Investigatiile cu Hidroelectrica sunt amandoua la inceput, atat cea pe care o desfasuram noi direct pe durata si volumul contractelor, cat si cea desfasurata de Comisia Europeana privind pretul contractelor, si vor mai dura minim pana la sfarsitul anului, a declarat vineri Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Daca ajungem sa aplicam sanctiuni pe legea romaneasca, respectiv de care Consiliul Concurentei, sanctiunile pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent. La Comisia Europeana e mai complicat. Daca va considera ca s-a dat un ajutor de stat pentru ca pretul nu a fost unul apropiat de cel de piata atunci poate sa impuna recuperarea ajutorului de stat pe toata perioada contractelor, deci diferenta intre ce s-ar putea considera pretul de piata si pretul efectiv platit poate fi considerat ajutor de stat si poate fi data o decizie de recuperare", a precizat vineri Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Pe 25 aprilie, Comisia Europeana a anuntat ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare. Comisia vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii. "Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", mai arata Comisia.
Practic, analizeaza daca Hidrolectrica a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.
In prezent, contractele incheia