Moda venita din occident, tatuajele au luat o mare amploare in ultimii ani, mai ales in randul tinerilor, fete si baieti deopotriva, care isi fac tatuaje temporare sau permanente, expuse mai mult sau mai putin vederii.
Despre piele...
Pielea sanatoasa, in greutate de aproximativ cinci kilograme, este formata din epiderma si derma (aflata in profunzime), este un organ multifunctional ce asigura schimburile intre organism si mediul inconjurator. Din anii 1970, pielea a fost tesutul care a renascut prima data si in laborator, din culturi de celule epidermice, fapt ce duce la adevarate miracole in terapia arsurilor grave. Celulele din stratul profund asigura permanent reinnoirea si, cand este cazul, cicatrizarea pielii. Pielea asigura o pelicula de protectie naturala intregului organism, care nu trebuie perforata prin tatuaje, o practica plina de agresivitate.
Tatuarea pielii - leziuni, riscuri
Prin faptul ca se strapunge pielea cu un ac, in mod sigur se produce o rana ce este multiplicata de foarte multe mii de ori, pe toata suprafata ce este pictata. Vizibile cu ochiul liber sau doar microscopic, aceste rani sangereaza in functie de particularitatea hematologica individuala a clientului si a dexteritatii celui care face lucrarea, de durata sedintei, de profunzimea intepaturilor si, nu in ultimul rand, de toxicitatea cernelurilor si colorantilor. Ce nu prea se spune este faptul ca in urma intepaturilor ramane o piele deteriorata, in multe din functiile sale normale, cu rele urmari pentru sanatate. Unii artisti in arta tatuajelor nu sunt suficient de instruiti in igienizarea instrumentelor, ori sunt noi in profesie, producand adevarate masacre asupra pielii, pentru a realiza o tatuare profunda si vizibila, folosind instrumente necalibrate, fara limitator de adancime a plasarii tusurilor.