Bugetul general consolidat al României a încheiat primele patru luni ale anului cu un deficit de 5 miliarde de lei, echivalent cu 0,83 % din PIB, conform datelor operative publicate astăzi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Sursa: CODRIN PRISECARU
Anul trecut, la finele lunii aprilie, deficitul bugetului general consolidat era de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,75% din PIB.
Cresc veniturile fiscale
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 62 miliarde de lei au fost cu 7,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat o creştere cu 10,1% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+5,8%), accize (+5%) şi impozit pe venit (+17,5%). Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 17 miliarde lei, în creştere cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul trecut în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,3%), precum şi la veniturile nefiscale (+19,1%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 30,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cresc mai rapid decât veniturile
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 67,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,9% faţă de anul precedent, şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi cu 44% şi cheltuieli de capital cu 31,4%.
Au crescut, de asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii din fondul naţional de sănătate (+6,6%), ca u