Cu toate că ne apropiem de jumătatea anului, ținta stabilită pentru a nu ajunge în situația de dezangajare de fonduri este foarte îndepărtată. În plus, în cadrul a trei programe operaționale, în decurs de o lună, nu s-a mai absorbit niciun ban
La preluarea portofoliului recent înființatului Minister al Afacerilor Europene, Leonard Orban și-a propus o țintă ambițioasă: creșterea de la 3,7%, cât era în acel moment gradul de absorbție a fondurilor europene alocate României, prin intermediul instrumentelor structurale, la 20% până la finalul anului 2012.
„Obiectivul fundamental și principal pe care îl avem este legat de evitarea dezangajării de fonduri. Ne-am propus un obiectiv mai ambițios decât cel pe care puteam să-l fixez ținând cont de riscurile de dezangajare la sfârșitul anului 2012. Riscul de dezangajare ține de o sumă de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Ne-am propus un obiectiv dublu, pentru că vârful de sarcină va fi în 2013, când România va trebui să cheltuie efectiv 6,7 miliarde de euro. De departe, 2013 este anul cu cel mai mare risc de dezangajări, și 2012 va avea efect foarte mare asupra a ceea ce se va întâmpla în 2013“, a explicat Orban.
Între timp însă, greșelile din trecut au condus la suspendarea plăților în cadrul mai multor programe operaționale, banii ajungând totuși la beneficiari, de la buget, România urmând să-și recupereze sumele respective de la Bruxelles, după deblocarea plăților.
Astfel, la sfârșitul lunii aprilie, rata absorbției depășise 7% (plăți de la Comisia Europeană) față de 6,56% cât se înregistra cu o lună înainte (o creștere de aproape un procent), însă este greu de imaginat că până la sfârșitul anului să atingă 20%. Cu alte cuvinte, riscul de dezangajare este din ce în ce mai crescut. Valoarea totală a plăților decontate de Comisia Europeană a atins 1,43 de miliarde de euro, cu circa 173 de milioane