Curtea de Apel Cluj a confirmat la începutul acestei săptămâni primul faliment al unei persoane fizice din România. Daniel-Ionel Micle a încasat circa 1,5-2 mil. euro sub formă de avans sau plată integrală de la 127 de familii care vroiau să cumpere locuinţele pe care promitea că le va construi într-o localitate de lângă Cluj-Napoca.
Cazul lui Daniel-Ionel Micle este edificator pentru ce a însemnat piaţa imobiliară românească în perioada de „boom“, când zeci de mii de persoane fizice s-au erijat în constructori de locuinţe fără a avea cunoştinţe în domeniu. Acesta a promis în 2007 clujenilor că va construi 14 blocuri cu trei etaje şi mansardă în comuna Baciu de lângă Cluj-Napoca. Mulţi au căzut în plasa întinsă de acesta.
Practic, respingerea recursului înaintat de Daniel-Ionel Micle împotriva hotărârii Tribunalului Specializat Cluj înseamnă pentru persoanele păgubite o şansă reală de a-şi recupera banii. Acesta este primul caz în care o persoană fizică intră sub incidenţa legii falimentului.
„La o persoană fizică nu există un patrimoniu distinct ca la o societate comercială. Se confundă bunurile personale cu cele obţinute din comerţ. Ca efect, totate bunurile sunt urmărite de lichidator. Toate actele de înstrăinare încheiate de acesta în ultimii trei ani pot fi anulate fără niciun cost“, a declarat pentru Capital Radu Revnic, managing partner al casei de avocatură Revnic şi Asociaţii, care reprezintă un grup de păgubiţi în acest dosar.
Evitarea plăţii taxei de timbru este şi ea o premieră şi un beneficiu pentru creditorii dezvoltatorului. Costul acestei taxe reprezintă circa 9-16% din valoarea bunurilor ce trebuie recuperate.
Cum se va executa dezvoltatorul
Pasul următor pe care îl va face lichidatorul este acela de a întregii patrimoniul persoanei urmărite, prin anularea tuturor contractelor a căror legalita