Falimentul celei de-a patra bănci spaniole, Bankia, generează in continuare costuri suplimentare. După o injecţie iniţială de 4, 5 miliarde de euro guvernul spaniol, conform declarațiilor ministrului economiei, Luis de Guindos, se pregăteşte sa ofere "tot ceea ce este nevoie pentru a salva Bankia de la faliment”.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Și nu este de mirare, deoarece in acest moment Bankia reprezintă epicentrul crizei financiare spaniole. Intrebarea care se pune in aceste zile este: De cât mai are nevoie această bancă pentru a reveni pe linia de plutire? Raspunsul care incă nu a venit din partea bancii, il dau deocamdata analiștii piețelor de capital, care estimează că suma necesară variaza intre 15 si 20 de miliarde de euro.
La randul lui, ministrul economiei făcea o estimare mai moderata, asigurand că nu vor fi necesare mai mult de 10 miliarde de euro. În cele din urma cel care va decide va fi consiliul de administratie al bancii care se va reunii in această după amiază pentru a pune la punct un nou plan de acțiune și a inainta executivului o sumă exactă.
Raportand aceasta sumă la valoarea produsului intern brut descoperim ca banii necesari recapitalizarii bancii, reprezintă deja 2, 5 procente din PIB-ul spaniol, intervenție finaciară fară precedent în istoria democrátică a Spaniei.
De aproape trei săptămâni Bankia continuă sa fie protagonista permanentă a stirilor economice. Cu doar două saptamani in urmă, statul spaniol a intervenit nationalizand peste 40 de procente din capitalul bancii , ceea ce nu a reușit să oprească devalorizarea continuă a acțiunilor. Ulterior timp de cateva zile valoarea bursiera a inceput să urce vertiginos, recuperand aproape 30 de puncte.
Secretul acestei curioase reveniri a fost, o intreprindere concertate a propiilor salariați ai bancii, care au cumpăra