Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după patru luni cu un deficit de 5 miliarde de lei, respectiv 0,83% fin PIB, faţă de un deficit de 0,75% din PIB în aceeaşi perioadă din 2011 şi de 0,56% din PIB în primul trimestru al acestui an.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 62 miliarde lei, au fost cu 7,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB, informează Ministerul Finanţelor.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 10,1% comparativ cu anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+5,8%), accize (+5,0%), impozit pe venit (+17,5%).
Contribuţiile de asigurări au totalizat 17 miliarde lei, în urcare cu 7,3% faţă perioada similară a anului precedent.
La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,3%), precum şi la veniturile nefiscale (+19,1%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au fost cu 30,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 67,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,9% faţă de anul precedent, şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi - 44 %, cheltuieli de capital - 31,4%.
Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii din fondul naţional de sănătate (+6,6%), ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi la administraţiile locale (+17,3%) ca urmare a transformării unor spitale în cămine de bătrâni.
Cheltuielile de personal au cresc