* 80% din sistemul imunitar se afla in intestin *
Avand intre 5 si 7 metri lungime si o suprafata de 200 pana la 300 de metri patrati, intestinul nu este doar cel mai mare organ al nostru, ci si cel mai important. El adaposteste o multitudine de microorganisme, al caror numar depaseste de zece ori totalul celulelor ce compun organismul. Aceasta flora intestinala fiziologica, un adevarat ecosistem intestinal, traieste in simbioza cu omul, asadar, intr-un echilibru de care depind in mare masura sanatatea, starea de bine si sentimentele noastre. Mai mult: 80% din sistemul nostru imunitar se afla localizat in intestin. Orice deficit de imunitate ce ar implica flora intestinala ar duce la consecinte grave pentru toate organele, pentru sanatatea noastra in ansamblu. Bacteriile saprofite s-ar putea inmulti fulgerator, dublandu-se in numai 20 de minute si transformandu-se in germeni patogeni, capabili sa declanseze o septicemie, prin infectarea sangelui si a tuturor organelor.
Intestinul si... sufletul
In acelasi timp, sistemul digestiv - si in primul rand intestinul - constituie o tinta a tuturor reactiilor psihice si emotionale produse de stres, teama, griji si suparari, deoarece intestinul si psihicul sunt strans legate intre ele. Fiecare dintre noi a intalnit situatii cand emotia unui examen a provocat diaree sau intestinul a cedat in fata unor evenimente traumatizante, cum ar fi un divort, o concediere sau pierderea partenerului. In concluzie, se poate afirma ca intestinele reflecta fidel starea noastra sufleteasca si reprezinta un instrument de masura pentru calitatea sistemului imunitar, care poate evolua rapid, fie in sens pozitiv, fie negativ.
In zona afectiunilor digestive, stiinta tamaduitoare a Hildegardei van Bingen se dovedeste de o complexitate surprinzatoare pentru timpul in care a trait. Ea se ocupa