Angajaţii din statele în curs de dezvoltare muncesc în general mai multe ore faţă de cei din ţările cu economii puternice, dar acest fapt nu înseamnă neapărat că muncesc mai bine, respectiv că sunt mai productivi, se arată într-o analiză făcută de BBC.
Într-un clasament întocmit pe baza datelor de la Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE) în ce priveşte media orelor muncite anual în cele 34 de state membre ale organizaţiei, pe primul loc se situează Coreea de Sud, cu 2.193 de ore pe an, urmată de Chile, cu 2.068 ore.
Pe locul al treilea, potrivit statisticii OCDE, se situează grecii, care muncesc cel mai mult, ca număr de ore, dintre toţi cetăţenii statelor europene membre OCDE. În medie, un grec munceşte 2.017 ore într-un an.
La polul opus al topului se află olandezii, cu doar 1.377 de ore de muncă pe an şi germanii, cu 1.408 ore anual.
De menţionat că din Organizaţie nu fac parte state importante precum India, China şi Brazilia, notează autorul analizei.
Nici România nu face parte din OECD, motiv pentru care nu apare în acest clasament. Conform unui raport al European Industrial Relations Observatory (EIRO) însă, în 2010 au fost 27 de zile libere pentru angajaţii români, ceea ce corespunde, la un calcul simplu, unui număr total de circa 1.919 ore muncite, la o zi de lucru normală.
Rezultă astfel că în România, în medie, un angajat munceşte cu peste 200 de ore în plus pe an faţă de un angajat din Japonia. Per total, România ar ocupa locul opt în acest clasament, dacă ar fi introdusă de realizatorii lui, cu menţiunea că sunt luate în considerare doar cele 34 de state membre OCDE.
Ore muncite în medie, anual, în statele OCDE:
Sursa: bbc.co.uk
În general, când este vorba de productivitatea muncii, analiştii iau în considerare indicatorul PIB/cap loc.
Analiştii subliniază că pro