Mai sunt două zile până la sfârşitul festivalului de film de la Cannes. În competiţia oficială sunt 22 de filme după cum ştiţi, printre ele şi pelicula "După dealuri" a regizorului român Cristian Mungiu posibil câştigător duminică seara a unei noi "Palme d'or" cum se numeşte marele premiu. Până atunci însă mai sunt 4 filme de prezentat presei, patru filme deci în competiţia "mare", pe care ni le prezintă Vasile Damian, reîntors la Paris.
Înainte de a evoca cele 4 filme încă în competiţie pentru La Palme d'or, să remarcăm totusi că astăzi pe croazetă, vrând-nevrând, vedetele se numesc Bernard-Henri Lévy şi rebelii libieni.
Cunoscutul filosof francez, reconvertit vreme de o misiune în tara lui Gadafi pe post de emisar francez si ministru de externe-bis al Frantei lui Nicolas Sarkozy, BHL deci - prescurtarea sub care e desemnat Bernard-Henri Lévy - vine la Cannes anul acesta să-si prezinte filmul documentar "Jurământul de la Tobruk".
Numele vine de la orasul-port libian în care se afla acum exact un an filosoful francez alături de 4 sefi-rebeli locali. În faţa crucii de Lorena din cimitirul din Tobruk - unde sunt înmormântaţi şi 180 de soldaţi francezi căzuţi în al doilea război mondial - BHL, filmat alături de cei 4 libieni şi un amic jurnalist, jură că nu vor pleca din Libia câtă vreme tara nu se angajează pe drumul democratiei.
Timp de 8 luni cât a durat conflictul cu zbirii lui Gadafi, scriitorul-filosof a jucat pe lângă insurgentii luibieni dar şi pe lângă jurnalişti şi lideri politici rolul "martorului angajat". Un rol pe care fireste, o cameră de filmat atotprezen,tă l-a imortalizat pentru eternitate.
Pe treptele palatului festivalurilor, BHL va fi însotit de amicii săi - victoriosi - libieni dar si de doi opozanti sirienii refugiati în Occident. De teamă să nu fie recunoscuţi de oamenii lui Bach