Mai 1961. Liderul Cubei, Fidel Castro, anunţa că nu vor mai avea loc alegeri. Se întîmpla la doar jumătate de lună după respingerea cu succes a debarcării exilaţilor cubanezi, antrenaţi de CIA, în Golful Porcilor, din sudul ţării.
După înlăturarea de la putere a lui Fulgencio Batista, cel care condusese Cuba pînă în 1959, un alt dictator al unei ţări din Caraibe era deposedat de prerogativele puterii, într-un mod mult mai dur. Condusese cu mînă de fier Republica Dominicană, încă din 1930. Prin asasinarea lui Rafael Trujillo, 69 de ani, se încheiau mai bine de trei decenii de represalii sîngeroase (50.000 de victime) şi de cult exacerbat al personalităţii.
În Statele Unite, Alan Shepard devenea primul american care ajungea în spaţiul cosmic, la nici o lună după ce sovieticii îl lansaseră pe orbită pe Iuri Gagarin. Spre deosebire de rus, care rămăsese 108 minute, pe o traiectorie orbitală, americanul aflat la bordul misiunii Freedom 7 din programul Mercury a fost propulsat pe o traiectorie balistică, de 15 minute, răstimp în care a ajuns la o altitudine de 187 km.
Zece ani mai tîrziu, la 47 de ani, americanul devenea cea de-a cincea persoană care punea piciorul pe Lună, după ce pilotase vehiculul de aselenizare al misiunii Apollo 14. Atunci, Shepard a lovit două mingi de golf, pe solul selenar. A trecut în rezervă în 1974 şi a devenit om de afaceri de succes. A murit de leucemie, în iulie 1998, la 74 de ani. După ce pierduseră cursa cu Uniunea Sovietică pentru trimiterea primului om în spaţiul cosmic, americanii anunţau, prin vocea preşedintelui John Kennedy, intenţia de a duce un om pe Lună, pînă la sfîrşitul deceniului. Ceea ce avea să se întîmple, în vara lui 1969.
Aflat la volanul unui bolid Lotus, englezul Sterling Moss lua startul din pole position şi cîştiga cursa de la Monte Carlo, etapa de debut a sezonului în Campionatul Mondial al Fo