Măicuţele şi personalul de la Mănăstirea Cârţişoara din judeţul Sibiu, în total 20 de persoane, au fost sfătuite vineri să se vaccineze antirabic, după ce câinele de la lăcaşul de cult a turbat, conform unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), remis agerpres. Măicuţele şi personalul de la Mănăstirea Cârţişoara din judeţul Sibiu, în total 20 de persoane, au fost sfătuite vineri să se vaccineze antirabic, după ce câinele de la lăcaşul de cult a turbat, conform unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), remis agerpres.
Vaccinul antirabic urmează să fie administrat în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sibiu, unde este posibil să ajungă şi alte persoane, din afara mănăstirii, care au intrat în contact cu câinele bolnav de rabie. Epidemiologul de la DSP, trimis de urgenţă la Mănăstirea Cârţişoara, a aflat că nimeni nu a fost muşcat de câinele turbat. Deja, două măicuţe s-au prezentat la spitalul de la Sibiu pentru vaccin.
Profilaxia specifică prin vaccinare antirabică este eficientă doar dacă se aplică în primele 72 de ore de la contactul infecţios. DSP are posibilitatea de a suplimenta cantitatea de vaccin, în caz de necesitate.
Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă extrem de gravă, de regulă mortală pentru om şi animale, produsă de virusul rabic.
Se transmite prin muşcătură, lingere (mai rar) pe o rană deschisă sau prin contactul cu saliva animalului bolnav şi poate intra în corpul uman doar prin tegumentele lezate (rană, zgârietură) sau prin mucoase (nazală sau conjunctivală). Incubaţia bolii este în medie de 20-60 de zile (cu limite extreme între 8 zile şi 2 ani), iar decesul survine de regulă în 4-6 zile.