Austeritatea nu mai este singurul cuvant de ordine la Berlin. Germania devine mai maleabila in ceea ce priveste un pact privind cresterea economica. Guvernul german a imaginat un plan de crestere economica in sase puncte.
Un capitol important din planul de crestere economica imaginat de Germania se refera la crearea unor zone economice speciale in tarile din Eurozona cel mai afectate de criza. Informatiile au fost obtinute de publicatia germana “Der Spiegel”.
De aceste zone economice speciale vor beneficia tarile care au avut cele mai mari probleme: Grecia, Spania, Portugalia. In aceste zone vor exista scutiri de taxe si reglementari financiare mai putin stricte. Berlinul spera ca in acest fel tarile respective vor reusi sa atraga mai multi investitori.
Este doar una din cele sase propuneri facute de Berlin pentru a-si convinge partenerii europeni ca nu are în vedere doar masuri de austeritate. O alta propunere se refera la crearea unor trusturi precum cel creat în Germania imediat dupa reunificare. Prin acest trsut ar urma sa fie vandute companiile de stat ce trebuie privatizate.
Tot dupa propriul model, Germania propune altor tari sa adopte sistemul său dual de educatie. Cu alte cuvinte, pentru a combate somajul mare în randul tinerilor, statul ar trebui sa imbine educatia vocationala cu ucenicia la o companie din acelasi domeniu.
În acelasi ton, planul recomanda tarilor cu un nivel mare de somaj sa faca reformele adoptate în urma cu ceva timp de Germania. Mai exact, ar trebui sa flexibilizeze prevederile care ingreuneaza concedierea angajatilor şi care pun o mare presiune fiscala asupra muncii.
O alta masura ar putea viza fondurile structurale. Banii europeni ramasi neutilizati ar putea fi folositi ca garantie pentru Grecia şi pentru stimularea cresterii economice în aceasta ţară. Este vorba de 80 de miliarde de euro în to