Tomas Sedlacek
Economia binelui şi a răului
În căutarea sensului economic, de la Ghilgameş la Wall Street
Editura Publica
Cuvânt înainte de Vaclav Havel. Traducere din engleză de Smaranda Nistor.
În Economia binelui şi a răului, Sedlacek regândeşte radical domeniul economiei, provocându-ne să ne schimbăm ipotezele despre lume. Economia se pretinde a fi o ştiinţă, un demers de cunoaştere matematic şi imun la judecăţi de valoare, dar Sedlacek o vede mai degrabă ca pe un fenomen cultural, un produs al civilizaţiei umane. "Până şi cel mai sofisticat model matematic nu este, în realitate, altceva decât o poveste - o parabolă, strădania noastră de a înţelege (raţional) lumea din jurul nostru", scrie Sedlacek.
Pentru a înţelege credinţele de la temelia economiei, el evadează dintre zidurile acestei discipline şi găseşte ştiinţa economiei în mituri, religie, teologie, filosofie, psihologie, literatură şi film. Sedlacek cutreieră un vast teritoriu ideatic, de la Epopeea lui Ghilgameş şi Vechiul Testament, la perioada apariţiei creştinismului, de la Descartes şi Adam Smith, la consumerismul din Fight Club. În stilul său postmodern incitant, el pune întrebări "metaeconomice" scrutătoare despre însuşi sufletul economiei.
Socotit de experţi un remarcabil pas înainte în "umaneconomie", Sedlacek pune înţelepciunea filosofilor şi a poeţilor deasupra modelelor strict matematice de comportament uman. Cartea lui deschizătoare de drumuri promite să schimbe însuşi modul în care gândim economia şi modul în care calculăm valoarea economică.
"Un economist mult admirat, care face parte din Consiliul Economic Naţional de la Praga, regândeşte radical domeniul său de expertiză, contestând ipotezele despre lumea afacerilor."(Publishers Weekly)
"Economia binelui şi a răului este un fermecător tur de forţă, care îi oferă cititorului